We zijn er … we zijn alweer een week in Kenia!

Gepubliceerd op 29 oktober 2017 om 17:40

Wat bijzonder om hier te mogen zijn, alles te mogen ervaren, met elkaar te mogen genieten, je zo bewust te mogen worden hoe goed wij het hebben in Nederland, te mogen genieten van het heerlijke weer, de bijzondere beesten (oke soms zien we die beesten liever niet;) … wat zijn we gezegend. Gezegend dat onze Here God ons voor dit project wil gebruiken. En dat het maandag nu ein-de-lijk gaat beginnen na een jaar van voorbereidingen.

Ik zal bij het begin beginnen. De reis hiernaar toe is heel goed verlopen, de jongens hebben het super gedaan, alleen van slapen kwam er niet veel. De jongens keken hun ogen uit in het vliegtuig en hebben van alles enorm genoten. De overstap in Istanbul verliep ontzettend goed en het wachten was zo voorbij. Heerlijk om even je benen te kunnen strekken,  maar ook fijn toen het volgende vliegtuig weer vertrok en we zo steeds dichter bij onze eindbestemming aankwamen.

Bij aankomst in Mombassa moesten er eerst papieren mbt onze visum ingevuld worden en daarna konden we onze koffers halen. We werden opgehaald door een van de chauffeurs van Emy-Land! Gelukkig herkende ik hem van vorig jaar want volgens hem was ik erg veranderd en had hij mij niet herkend;) Om van Mombassa  in Diani Beach te komen moet je met de ferry oversteken. Helaas vertrok deze net toen wij aankwamen maar gelukkig hoefden we het niet het voorspelde uur te wachten maar kwam hij sneller weer terug.

Deze autoreis bracht ons direct in Kenia… met zijn geuren, alle huisjes (die wij in Nederland de naam ‘huisje’ niet zouden durven geven) en alle mensen op straat. Het dagelijkse leven leek om 4 uur al begonnen te zijn….

Om vijf uur kwamen we aan bij ons huis … wat een heerlijke plek! Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we daar op dat moment nog niet heel veel oog voor hadden want we waren allemaal gesloopt en zijn direct ons bed ingedoken…. Heerlijk dat dat kon!

Ik zal jullie alle details van elke dag besparen, dan ben ik namelijk nog wel eventjes aan het schrijven en jullie dus ook heel lang aan het lezen;) Maar het is fijn dat ik (Rieneke) hier al eens geweest ben en dat je een aantal mensen kent. Daarom hadden we direct hulp bij het aanschaffen van de simkaarten, het beltegoed, de boodschappen en vooral het pinnen van geld! En wat was dat spannend, de eerste keer op de motor, en hoe leuk, met zijn viertjes in een tuk tuk! Allmeaal nieuwe indrukken en wat genieten we er van!

Zaterdag hebben we de (40ste!) verjaardag van Henk gevierd met een heerlijk ontbijt bij het zwembad, kadootjes, gevulde speculaas en een bezoek aan het strand waar we ook heerlijk hebben gegeten. En wat is het daar mooi? Een ontzettend wit strand, heel veel palmbomen, een hele blauwe zee met flinke golven en warm water! Dat laatste is dan weer een tegenvaller als je bedacht hebt een koele duik te nemen;) Wat je daar allemaal ziet is echt net als in de folders en fotootjes bij het reisbureau. Heel bijzonder om zo je verjaardag te mogen vieren.

De eerste paar dagen hebben we rustig aan gedaan, echt wennen aan de hitte en bijkomen van de vermoeiende reis. Zondag zijn we naar de kerk geweest … dat was ontzettend fijn! Voor de jongens was de stap naar de zondagsschool nog wel erg groot (logisch als daar heel veel kinderen zijn en er twee talen worden gesproken die je niet begrijpt) Maar het was heel bijzonder om de dienst zo met elkaar te mogen ervaren. Het ging over Goliath en David, vertrouwen en hoop… hoe bijzonder en mooi om daarmee onze weken in Kenia te mogen beginnen!

De rest van de week hebben we o.a gebruikt om allerlei materialen aan te schaffen. Bijbels, spelletjes, ballen, scharen, lijm, kleurpotloden, papier.  Allerlei zaken die we de eerste week nodig zouden hebben. Daarnaast hebben we het engelse programma, alle werkjes voor de eerste week, kleurplaten etc laten kopiëren … fijn dat dat allemaal geregeld is. En heel fijn om zo alvast heel praktisch met het project bezig te zijn.

Ondertussen hebben de jongens hard gewerkt aan hun schoolwerk. We zijn enorm trots op ze als we zien hoe goed ze het doen. Het is nog al wennen als pappa en mamma ineens je juf en meester zijn, je alleen met je broer (tje) in de klas zit ( die soms ook nog eens heel vervelend is) en je je vriendjes moet missen.  Maar ze doen het dapper en zien ook de voordelen. Je bent b.v. maar 2 uur per dag bezig met school ipv de hele dag en als je klaar bent is het tijd voor een heerlijke duik in het zwembad of een bezoekje aan het strand.

We hebben er voor gekozen afgelopen week lekker bezig te zijn met school zodat de kinderen aankomende week hun herfstvakantie kunnen ‘opnemen’. Zo kunnen we de eerste week van het project een beetje uitproberen hoe alles werkt!

We hebben ook al diverse dieren gespot! Salamanders, klein en groot, kakkerlakken, apen (heel veel apen die ook graag in ons huis komen om te proberen de koektrommel open te maken of de watermeloen soldaat te maken …. rode (hele grote) mieren, diverse bijzondere vliegende insecten, vleermuizen en als hoogtepunt (of dieptepunt het is maar net hoe je het bekijkt) een zwarte en een groene mamba. Dit zijn giftige slangen dus uitkijken geblazen. De jongens vinden het spannend maar gelukkig worden we alleen voorzichtig en niet echt bang.

Afgelopen vrijdag hadden we een meeting met een van de leerkrachten. Met hem hebben we het hele programma door kunnen nemen en kunnen bespreken of wat wij bedacht hadden ook wel handig was. Sommige dingen zijn aangepast maar over het algemeen was hij enorm enthousiast. Heel bemoedigend om te ervaren! Op deze manier mogen we het echt samen doen … gaaf! We hebben van diverse mensen begrepen dat men heel blij is dat dit project gaat plaatsvinden. En dan met name de ouders die zich zorgen maakte over het feit dat de school zo lang dicht ging en hoe ze dan aan eten voor hun kinderen moesten komen. Of wat hun kind de hele tijd moest doen behalve verveeld om hun hutje heen te dralen … Nogmaals bemoedigend om te merken dat niet alleen wij  uitzien naar het project maar de mensen hier ook!

Zoals jullie meegekregen zullen hebben in Nederland is Kenia op het moment echt in de ban van de verkiezingen. De meningen zijn nogal verdeeld over wat goed zou zijn voor het land. Er zijn hele nare dingen gebeurd in het land en ook hier in de omgeving was de onrust voelbaar. Er werd ons aangeraden woensdag en donderdag lekker bij huis te blijven en niet naar Ukunda te gaan. Dat hebben we ook niet gedaan en we hebben ons prima vermaakt en genoten van de 2 verplichte dagen rust en niks van de onrust meegekregen. We zitten hier echt veilig en dat voelt ook zo. Dat neemt niet weg dat er veel onrust is en dat dat echt een zorg is voor de mensen hier. Willen jullie voor de mensen bidden .. dat de juiste beslissingen genomen worden en dat het land opgebouwd zal worden ipv afgebroken door angst, haat en agressie?

We genieten ook enorm van de tijd met elkaar, spelletjes doen, samen dollen in het zwembad, eindeloze gesprekken, boeken lezen en ga zo maar door! Fijn om te ervaren dat je het zo goed hebt met elkaar!

Vannacht is onze eerste vrijwilliger aangekomen … Lisette! Super fijn dat ze er is en de jongens hebben er naar uitgekeken… eindelijk iemand die eindeloos met ze wil unoën;)

Blijven jullie met ons mee danken voor het feit dat het allemaal zo goed gaat, onze gezondheid het zo goed doet, we zo mogen genieten met elkaar en we echt al een beetje wennen aan temperatuur en cultuur. En bidden jullie met ons mee voor de start van het project? Dat niet alleen de kinderen maar ook de leerkrachten en ouders die gaan mee werken mogen genieten van wat er allemaal gaat gebeuren. Dat de kinderen echt kind mogen zijn en mogen genieten van hun vakantie. Maar vooral dat de Here God dit alles zal zegenen in liefde voor elkaar en tot eer van Hem!

Een lieve groet uit het warme Kenia,

Henk, Rieneke, Jesse en Niek

Reactie plaatsen

Reacties

Leonieke
7 jaar geleden

Super gaaf om te lezen zus! Tof dat jullie het zo goed hebben met elkaar (had ook niet anders verwacht) en dat de mannen het zo goed doen... kanjers! Dikke knuffel vanuit Westzaan!?

Margreet
7 jaar geleden

Gaaf om te lezen hoe jullie eerste week in Kenia is verlopen. We bidden mee voor een gezegende start van het project! Dat jullie maar veel van Zijn liefde mogen uitdelen. Dikke kus!

Fam Schot
7 jaar geleden

Hoi Jesse en Niek, Teuntje en Tippe hier
Morgen gaan we weer naar school, herfstvakantie is weer voorbij.
Over twee weken Sint Maarten, hebben ze dat daar ook?
Doen jullie wel voorzichtig met die beesten allemaal, Tippe durft ze best op te pakken ook al zou ze dat niet doen met die slangen.
Groetjes van ons doeii

Rineke
7 jaar geleden

Wat een leuk en uitgebreid verslag. We krijgen zo echt een beetje beeld bij alles wat we lezen. Heel veel succes de komende week/weken en we bidden voor alles wat nodig is.
Lieve groet van ons drietjes (Marcel, Rineke en Sam)

Jolina
7 jaar geleden

Hoi Henk, Rieneke, Jesse en Niek,
Ontzettend mooi om te lezen hoe jullie eerste week in Kenia is verlopen. Dapper dat jullie deze stap hebben genomen! Geniet van de tijd daar. God zegenen jullie
Groetjes Jolina

Marieke van den Andel
7 jaar geleden

Wat een mooi verslag, we bidden en danken zeker met jullie mee!!

Geertje
7 jaar geleden

Lieve allemaal, wat een prachtig beeldend verslag! Heel veel zegen gewenst en geniet!
Lieve groeten van Rob en Geertje

o pa en o ma
7 jaar geleden

Lieve alle vier, wat een goede en enthousiaste berichten uit het verre Kenia!
We hopen en bidden dat jullie de kans krijgen om die dingen te doen, die jullie dreven naar Kenia: zorgen voor de kinderen en hen over God vertellen en voorleven!
Blijf dicht bij Hem, dan zal Hij zegenen.!!
Groeten uit het koude en natte Wapenveld.

Annemarieke
7 jaar geleden

Wat heerlijk dat het jullie daar goed gaat! Fijn dat Jesse en Niek het ook allemaal goed oppikken...is toch wel even wennen denk ik..maar ook een prachtige ervaring!
Dat jullie daar maar veel liefde mogen verspreiden...en dan natuurlijk vooral de liefde van onze Hemelse Vader...
Liefs uit Purmerend...

Mama en papa
7 jaar geleden

Lieve alle 5!
Inmiddels is Lisette ook bij jullie en is de " summerschool" gestart! Wat een goeie berichten over de eerste dagen! Wat leuk om ook Jesse en Niek zo samen met de Keniaanse kids bezig te zien. Jullie hebben een geweldige opdracht; Zijn Liefde uitdelen! Blijf in die Liefde. Blijf in Hem, dan blijft Hij in jullie !
Dikke knuffel !

Maak jouw eigen website met JouwWeb